AKTİF KARBON FİLTRELERİ

Sudaki renk, tad ve koku veren maddeler büyük ölçülerde organik maddelerden kaynaklanmaktadır.

Organik maddelerden ve klordan kaynaklanan koku, tad ve renk bozuklukları aktif karbonla arıtılır. Suda klor doğal olarak bulunmaz ancak dezenfeksiyon amacıyla suya verilmesi neticesinde suda bulunur. Dezenfeksiyon amacıyla suya verilen klor suyun ihtiyacı için harcandıktan sonra kullanılmayan kısım bir bakiye klor oluşturur. Bakiye klor da suda istenmeyen renk, tad ve kokuya sebep olurlar.

Renk ayrıca endüstriyel kirliliğin neticesi olabilir. Bazı okside metaller örneğin demir, mangan gibi maddeler de suyu renkli hale getirir.

Aktif karbon birim ağırlığına göre çok büyük bir yüzeye sahip olan bir mineraldir. 1 gramında yüzlerce metrekarelik alan vardır. Bu büyük alan karbonun gözenekleri içindeki küçük yüzeylerden oluşur.

Aktif karbon cihazında ham su yukarıdan aşağıya doğru akar. Bu akış esnasında aktif karbon tabakası suda istenmeyen renk, tad ve kokulara yol açan organik maddeleri ve kloru adsorblayarak fiziksel bir filtrasyon yapar. Adsorbsiyon; oldukça gözenekli bir yapıya sahip olan aktif karbon bu maddeleri gözenekleri içine sıkıştırarak arıtır. Aktif karbon inanılmaz derecede muhteşem yüzey alanıyla çok etkilidir. Bu alan, aktif karbon içindeki küçük gözeneklerden oluşur. Aktif karbon mineralinin 1 gramında, kullanım alanına bağlı olarak, 200 m² ila 1500 m² arasında bir yüzey elde edilir.

Aktif Karbon sistemi belirli bir çalışma süresinden sonra ters yıkama işlemine girmesi gerekir. Sistem bu durumda otomatik olarak kendini geri yıkama işlemine alır. Geri yıkama işlemi yüksek debideki suyun, normal işletmedeki su akış yönünün aksi istikametinde akarak, filtre mineralini yıkaması ve minerallerin su ile temas eden yüzeylerini değiştirerek adsopsiyon kabiliyetini arttırmasıdır. Sistem daha önce belirlenmiş ve programlanmış saatte hiç bir insan müdahalesi olmadan otomatik olarak geri yıkama işlemine girer.

Filtre yatağı altında bulunan ve büyük boyutlu suyun minerallerden oluşan alt drenaj yatağı ; ters yıkama sırasında aktif karbonu ham suyun bulanıklığından korur ve suyu filtre yatağında eşit bir şekilde dağılmasını sağlar.

OTOMATİK KONTROL VALFLİ AKTİF KARBON FİLTRE SİSTEMLERİ

Düşük ve orta kapasitedeki debiler için uygun bir filtre grubudur.

Sistemde 1 adet FRP malzemeden filtre tankı, tank içerisine yerleştirilmiş kademeli kuartz kum, aktif karbon mineralleri ile tank üzerine monte edilen otomatik kontrol valfi bulunmaktadır.

Servis ve geri yıkama aşamaları hidrolik piston vana içeren otomatik kontrol valfi  ile zaman veya debi kontrollü olarak otomatik yapılmaktadır. Dijital kontrol sayesinde cihazın çalışma süresi, servis ve ters yıkama bilgileri cihaz üzerinde izlenebilmektedir.

YÜZEY BORULAMALI SİSTEMLER

Yüzey Borulamalı Aktif Karbon Filtreler, 20 m3 /saat ve üzeri kapasiteler için kullanılmaktadır.

Yüzey borulamalı sistemlerde servis ve geri yıkama işlemleri, tank yüzeyindeki pnömatik veya elektrik kontrollü vanalar ve bu vanaların bağlı olduğu kontrol panosu tarafından otomatik olarak gerçekleşmektedir.

Tank malzemesi isteğe ve koşullara bağlı olarak FRP, epoksi boyalı karbon çelik veya paslanmaz çelik malzemeden imal edilebilmektedir.

Sistemin otomatik kontrolü standart sistemlerde zaman kontrollü olup, opsiyonel olarak debi kontrollü, bulanıklık ölçer kontrollü veya fark basınç kontrollü olarak da temin edilebilmektedir.

İki  ya da daha fazla ünitenin dönüşümlü veya eş zamanlı çalışması için sisteme özel parçalar monte edilebilir. Böylece ünitelerden biri ters yıkamada iken diğeri devrede olacak ve sürekli bir servis sağlanacaktır.

Standart ürün aralığına ilaveten, AKRA SU ARITMA daha yüksek debiler için özel arıtma tesislerini  de temin edebilir. Özel uygulamalar için konteynerlerde ya da kızaklarda  kurulmuş tesisler DIN, ASME, RINA v.s. normlarına uygundur.

FRP TANKLI YÜZEY BORULAMALI AKTİF KARBON FİLTRESİ

KARBON ÇELİK TANKLI YÜZEY BORULAMALI AKTİF KARBON FİLTRESİ